VAI DEZODORANTS UN ANTIPERSPIRANTS IR VIENS UN TAS PATS?

VAI DEZODORANTS UN ANTIPERSPIRANTS IR VIENS UN TAS PATS?

Ievietoja Urban Green

Vai dezodorants un antiperspirants ir viens un tas pats? Nebūt, nē! Ar ko tad tie atšķiras?

Šos līdzekļus lieto jau ļoti ilgi, taču atšķirību starp tiem izprot vien neliela cilvēku daļa. Sākotnēji bija pieejami tikai dezodoranti. Tie ir uz ādas virsmas lietojami līdzekļi, kas maskē nepatīkamo sviedru smaku. To sastāvā parasti ir iekļautas smaržvielas, kuras arī maskēja nepatīkamās smakas.

Kāpēc šī smaka veidojas?

Sākotnēji sviedri, kas nonāk uz ādas, ir bez smaržas. Taču uz mūsu ādas virsmas dzīvo dažādas baktērijas. Saistoties ar baktērijām, sviedri var iegūt izteiktu smaržu, kas bieži vien ir nepatīkama.

Pēc nelielas atkāpes atgriežamies – ar ko tad atšķirīgs ir antiperspirants?

Antiperspirants ir līdzeklis, ar kura palīdzību tiek aizsprostotas poras, lai samazinātu sviedru izdalīšanos (tātad nepieļaujot to nonākšanu uz ādas). Parasti antiperspirantos ir iekļauti alumīnija vai alumīnija-cirkonija savienojumi, kurus nesatur dezodoranti. Šie savienojumi izveido sava veida “aizbāžņus”, kuri neļauj sviedriem tikt uz ādas virsmas. Populārākie, kādus visbiežāk var sastapt uz līdzekļu nosaukumiem, ir Aluminum Chlorohydrate, Aluminum Formate, Aluminum Sulphate.

Atšķirība nu ir skaidra – antiperspirants apvieno sevī ne-svīšanu un smaržas neitralizēšanu, savukārt dezodorants tikai otro. Bet atgriežamies pie pēdējiem. Kā tie var nodrošināt mums svaiguma sajūtu, ja tie nenobloķē poras?

Dezodoranta divi galvenie uzdevumi ir:

1) nomākt baktēriju vairošanos uz ādas virsmas;

2) maskēt/mazināt nepatīkamās ķermeņa smakas.

Kuras vielas nodrošina šīs funkcijas?

Parasti dezodoranti sastāv no vairākiem savienojumiem, kurus var iedalīt 4 lielās kategorijās – smaržvielas, antibakteriālās komponentes, smaržu neitralizējošie savienojumi un konservanti (ja dezodorants ir pūšamais, tad sastāvā ir propelenti – butāns/propāns).

  • Smaržvielas var tikt izmantotas daudz un dažādas. Bieži tiek izmantotas ēteriskās eļļas, taču ir jāpārliecinās, ka tās ir dabīgi iegūtas, nevis sintētiskas.
  • Visplašāk izmantojamās antibakteriālās sastāvdaļas būs spirti, tāpēc ir būtiska pareiza dezodorantu lietošana. Ja Tava āda ir ļoti sausa, tad noteikti labāk izvēlēties tādus dezodorantus, kuru sastāvā nav spirta vai ir pievienotas arī mitrinošās sastāvdaļas. Citādi āda pirms uzklāšanas ir jānosusina, jo uz mitras ādas dezodoranta iedarbība tiks būtiski samazināta.
  • Sodium Bicarbonate, Potassium Bicarbonate, Zinc Carbonate – būs tie savienojumi, kuri neitralizēsies smaržu, ķīmiskās reakcijas ceļā izveidojot savienojumu bez smaržas.
  • Zinc Oxide, Hydroxylapathite – būs tie savienojumi, kas novērsīs smaku, saistot smaku veidojošo vielu sarežģītā savienojumā.
  • Sveķi, piemēram, Xanthan Gum, absorbēs jeb uzsūks sevī nepatīkamo smaku veidojošo vielu. Vienkāršiem vārdiem – smakojošā viela kļūs pārāk smaga, lai izdalītu smaku un mēs ar smaržas receptoriem to uztvertu.

 

Dr. Hauschka dezodorantos šīs funkcijas tiek eleganti apvienotas. Sastāvā ir iekļauts:

  • spirts;
  • dažādas ēteriskās eļļas, kas nodrošinās elegantu aromātu;
  • dažādas eļļas, kas nodrošinās ādas mitrināšanu (tādējādi arī neļaujot spirtam pārlieku sausināt ādu, taču ļaujot tam veikt savu funkciju).

 

Atliek vien izvēlēties smaržu – rožu vai salvijas-piparmētru!

Rakstu sagatavoja: Linda Pudnika - Okinčica

Instagram: @kimikes_dienasgramata

← Vecāks ieraksts Jaunāks ieraksts →

News

RSS
KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

Autors Urban Green

Klasiskajos liellopu izcelsmes kolagēnos garās aminoskābju ķēdes, kas veido polipeptīdus, atrodoties lielajā kolagēna molekulā, galvenokārt sastāv tikai no 5 galvenajām aminoskābēm – glicīna, prolīna, hidroksiprolīna, arginīna un...

Lasīt vairāk
MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

Autors Urban Green

Neatkarīgi no tā, vai esat stingrs vegāns, vai tikai esat ceļā uz augu valsts balstītu diētu, ir daudzi faktori, kurus svarīgi ievērot, lai nodrošinātu, ka jūsu...

Lasīt vairāk