ELEKROLĪTI NAV PAREDZĒTI TIKAI FITNESA ENTUZIASTIEM!

ELEKROLĪTI NAV PAREDZĒTI TIKAI FITNESA ENTUZIASTIEM!

Ievietoja Urban Green

Elektrolīti nav paredzēti tikai fitnesa entuziastiem…

Stāsts par elektrolītiem. 

Kas jums nāk prātā, dzirdot vārdu “elektrolīti”? Lai gan nereti tos asociējam kā futūristisku un fluorescējošu dzērienu sastāvdaļu, elektrolīti patiesībā nāk no dabas.

Šodien mums ir iespēja vienkārši atvērt ūdens krānu vai paņemt filtra krūzi, lai papildinātu savu ūdens glāzi. Tomēr mūsu senčiem nācās iegūt ūdeni no dažādiem dabiskiem avotiem, piemēram, strautiem un akām. Tur esošajam ūdenim parasti bija daudz vērtīgu minerālvielu piemaisījumu, kas radās pateicoties pazemes ūdens nesējslāņiem, augsnei un iežu kārtām, caur kuru ūdens pārvietojās, absorbējot minerālvielas, piemēram, kalciju, nātriju un magniju.

Tomēr uz dabiskajiem H2O iegūšanas veidiem gluži caur rozā brillēm skatīties nevaram. Nereti ņemot ūdeni no tādām vietām kā strautiem, upēm, ezeriem, tam iespējami arī veselībai nevēlami piemaisījumi un piesārņojums, tāpēc tas ir riskants dzeršanai bez jebkādas attīrīšanas. Cilvēces attālināšanās no dabas mūs ir novedusi pie ierastā krāna ūdens, taču tas arī nav ideāls. Parasti to attīra, lai likvidētu nevēlamos piemaisījus, taču, procesā samazinās arī tā vērtīgo minerālvielu saturs. Vienlaikus, šajā procesā rodas bažas par citu nevēlamu piemaisījumu veidošanos, piemēram, svina, hlora, fluora un mikroplastmasas, kas ir mudinājuši daudzus meklēt alternatīvus ūdens ieguves veidus vai filtrēšanas sistēmas. Augstas kvalitātes ūdens filtrēšana un pēcāk zaudēto minerālvielu aizstāšana būtu līdzsvarota un droša pieeja organismam nepieciešamo ūdens resursu sagatavošanai. 

Iztukšojiet, papildiniet, atkārtojiet.

Cilvēka organisms ir neticami skaista un komplicēta sistēma. Tas nepārtraukti darbojas, cenšoties panākt veselības līdzsvaru, izmanto sarežģītus procesus, pastāvīgi modulē, lai uzturētu savu homeostāzi. Būtiskākie šī procesa stūrakmeņi, kas nodrošina šo līdzsvaru, ir ūdens un minerālvielas, kas iesaistītās gandrīz visās vielmaiņas funkcijās, dabiski atbalstot mūsu prātu un ķermeni. Tā kā mūsu ķermenis aktīvi tērē šos resursus, tam tie cikliski un nepārtraukti ir arī jāpapildina. Šīs būtiskās minerālvielas tiek sauktas par "elektrolītiem".

Ūdens ir tikai puse organisma hidratācijas procesa.

Mums visiem jārūpējas par to, lai ikdienā uzņemtu savam organismam pietiekamu ūdens daudzumu. Tā ir viena no efektīvākajām un tajā pat laikā vienkāršākajām svirām, kas jāpavelk, lai uzlabotu savu veselību. Ūdens ir dzīvības šķidrums, kas veic tādas svarīgas funkcijas kā temperatūras regulēšana, locītavu amortizācija, orgānu aizsardzība un neskaitāmu šūnu funkciju nodrošināšana. Un tomēr, ja mēs ignorēsim elektrolītu uzņemšanu, mums trūks lielas hidratācijas procesa daļas. Darbojoties kā ķermeņa "aizdedzes sveces", elektrolītu minerāli atbalsta optimālu šūnu darbību, nervu transmisiju un muskuļu kontrakcijas, veicinot ūdens pārvietošanos šūnās.

Hidratācija ir veselību līdzsvarojoša darbība, kas nodrošina asins plūsmu un veselīgu atkritumvielu izvadi no organisma.

Nātrijs un kālijs ir galvenie elektrolīti šim nolūkam. Nātrijs uztur šķidruma līdzsvaru ārpus šūnām, savukārt kālijs uztur šķidrumu pašās šūnās. Tie līdzsvaro viens otru. Citi elektrolītu minerāli, piemēram, magnijs un kalcijs, arī ietekmē hidratāciju, regulējot pārējo minerālvielu plūsmu un veicinot ūdens cirkulēšanu šūnās. 

Ūdens trūkuma un elektrolītu disbalansa rezultātā var parādīties tādi simptomi kā izteikts nogurums, galvassāpes, smadzeņu migla, aizcietējumi un zema organisma atjaunošanās spēja. 

Elektrolīti nav paredzēti tikai maratona skrējieniem.

Mums obligāti jāpapildina sviedros zaudētais elektrolītu līmenis paaugstinātas slodzes gadījumos, piemēram, maratonos vai intensīvos treniņos, taču nedrīkstam par šiem būtiskajiem minerāliem aizmirst arī ikdienā. 

Menopauze + aktīva novecošana.

Tiek lēsts, ka cilvēka organisms 60% sastāv no ūdens. Taču sievietēm pēc menopauzes tas samazinās līdz 55% (1). Pirmsmenopauzes periodā, kad hormonu līmenis aktīvi svārstās, sievietes organisma ūdens un elektrolītu līdzsvara regulēšanas spēja kļūst mazāk efektīva. Arī estrogēnam ir nozīme ūdens saglabāšanā šūnās. Progesterons, kas ir vēl viens svarīgs hormons, darbojas kā diurētiķis, palielinot urinēšanas biežumu un liekot ķermenim zaudēt svarīgus elektrolītus. Šo hormonu izmaiņas, kopā ar citiem menopauzes simptomiem, piemēram, karstuma viļņiem un svīšanu naktī, var rezultēties straujākā ūdens un elektrolītu zaudēšanā nekā tas bijis iepriekš. Dehidratācija var arī saasināt tādus menopauzes simptomus kā galvassāpes, sausu ādu, nogurumu un locītavu sāpes.

Būtiski, paturēt prātā, ka smadzenēm ir nepieciešama pastāvīga ūdens un minerālvielu piegāde, bez tiem smadzeņu migla var ievērojami progresēt.

Pirmsmenopauzes laikā novērojamas arī ādas struktūras izmaiņas. Tas skaidrojams ar to, ka estrogēns ir cieši saistīts ar kolagēna ražošanu, kā arī, kolagēna sintēze samazinās estrogēna līmenim krītot. Progresējot šim procesam, āda sāk zaudēt daļu savas spējas aizturēt ūdeni. Pārliecinoties, ka uzņemat pietiekami daudz ūdens, jūs varat papildināt un mitrināt ādu, kā arī atbalstīt kolagēna ražošanu. (2)

Izslāpušās jaunās māmiņas.

Pēcdzemdību periods ir neiedomājami skaists, taču tikpat izaicinošs laiks, kurā mūsu ikdienā ienāk gūzma jaunu un nebijušu pienākumu. Rūpējoties par jauno ģimenes locekli, māmiņas nereti piemirst par savām vajadzībām. Pēcdzemdību atveseļošanās periodā un zīdīšanas ceļojuma laikā ir ļoti svarīgi ne tikai nodrošināt sev pilnvērtīgas maltītes, bet arī uzņemt organismam nepieciešamo šķidruma daudzumu. Uzņemtais šķidrums tiešā veidā ietekmē mātes piena veidošanos, jo tas sastāv no aptuveni 90% ūdens. 

Turklāt, pietiekama organisma hidrēšana palīdz noturēt optimālu enerģijas līmeni, kas ir ļoti būtisks rūpējoties par jaundzimušo. Pilnvērtīgai hidratācijai ir nozīme arī hormonu līmeņu regulēšanas un garastāvokļa stabilizēšanas procesos, kas ir ļoti svarīgi mammas vispārējai labsajūtai šajā transformējošajā dzīves posmā. Nodrošinot elektrolītu uzņemšanu kopā ar ūdeni, jaunās māmiņas spēj veiksmīgāk tikt galā ar jaunajiem un atbildīgajiem pienākumiem. 

Hidratācija ikdienas steigā.

Tiem, kas ir apņēmušies gūt karjeras sasniegumus savā profesionālajā jomā, optimāla hidratācijas un elektrolītu līdzsvara uzturēšana ir svarīga, lai nodrošinātu maksimālu kognitīvo veiktspēju. Smadzeņu šūnas, darbojoties, paļaujas uz elektrolītu minerāliem, piemēram, nātriju un kāliju, lai efektīvi pārraidītu nervu impulsus un nodrošinātu domu skaidrību, fokusu un vispārējo kognitīvo funkciju. Nātrija deficīts var izraisīt koncentrēšanās grūtības un smadzeņu miglošanos, savukārt dehidratācija (ko veicina pie ekrāniem pavadītais laiks, pilsētas piesārņojums un gaisa kvalitāte) var izraisīt galvassāpes un pazeminātu produktivitātes rādītāju. Steidzoties izpildīt saspringto dienas plānu, ir viegli aizmirst uzņemt pietiekami daudz ūdens, taču tas mums ir vienkāršākais un efektīvākais veids, kā palielināt enerģiju mērķu sasniegšanai. 

Ceļotmīļiem

Vai jums ir gadījušās situācijas, kad nonākot brīnišķīgā brīvdienu galamērķī, esat sajūsmā par piedzīvojumiem un atpūtu, taču tajā pašā laikā jūtaties iztukšoti no ceļojuma? Lidmašīnas salona spiediena un temperatūras svārstības, pazemināts skābekļa līmenis un zems gaisa mitrums var ietekmēt jūsu hidratācijas līmeni. Pētījumi liecina, ka 10 stundu lidojuma laikā organismam iespējams zaudēt līdz pat 2 litriem ūdens, kas rezultējas ar sliktu pašsajūtu. Uzņemot pietiekami daudz šķidruma ceļojuma laikā, iespējams novērst daudzus nepatīkamus simptomus, piemēram, smadzeņu miglošanos, nogurumu, ķermeņa pietūkumu, vēdera uzpūšanos, sausu ādu un aizcietējumus, kā arī saglabāt stabilu imunitāti darbību. Mūsu imūnsistēma izmanto gļotādu membrānas, lai notvertu un izfiltrētu gaisā esošās baktērijas un vīrusus, taču organismam dehidratējoties var izžūt šīs membrānas (īpaši degunā un rīklē), padarot mūs neaizsargātākus pret apkārtējās vides kairinājumiem. Tā kā ceļojumi nereti tiek plānoti uz karsta klimata galamērķiem, notiek pastiprināta svīšana, tiek palielinātas arī fiziskās aktivitātes, biežāk uzņemta neveselīga pārtika un alkohols, pareizas organisma hidratācijas uzturēšana ir vēl būtiskāka.

Elektrolītu uzņemšana brīvdienās ir vienkārša un ērta  – True Hydration iepakojums kompakti ietilps rokas bagāžā, jums tikai atliks to pievienot ikdienišķajai ūdens pudelei.

Ādas mirdzumam

Tiem, kas aizraujas ar skaistumkopšanu, var patikt ideja par ieguldīšanu inovatīvos brīnumkrēmos, taču, tie tomēr var nesniegt gaidīto veselīgas un mirdzošas ādas rezultātu. Lai gan labas kvalitātes ādas kopšanas līdzekļi noteikti var palīdzēt, optimāla ādas mitrināšana no iekšpuses ir tik pat svarīga. Elektrolītiem ir būtiska nozīme ūdens transportēšanā ādas šūnās, nodrošinot, ka tās saglabājas pilnīgas, elastīgas un mitrinātas. Tātad, papildinot ārējo ādas kopšanas rutīnu ar rūpēm par organisma elektrolītu līdzsvaru, iespējams efektīvāk uzlabot ādas dabisko mirdzumu.

Pirts cienītājiem

Saunas ir kļuvušas populāras gan veselības ieguvumu, gan patīkamā un relaksējošā procesa dēļ. Svīšana un toksīnu izvadīšana, protams, ir būtiska pirts rituāla daļa un sniedz organismam dažādus ieguvumus. Tomēr, svīstot, mēs zaudējam arī nepieciešamos elektrolītus, kas pēc pirts priekiem ir jāpapildina. Elektrolītu dzēriena uzņemšana sniedz ne tikai rehidratāciju, bet arī svīstot zaudēto minerālvielu atjaunošanu.

Mums reizēm patīk ballēties

Alkohols, kas ir bēdīgi slavens ar savu diurētisko efektu, bieži izraisa paģiras, kas būtībā ir dehidratācijas sekas. Daži cilvēki mēdz elektrolītus uzņemt pirms gulētiešanas un tiklīdz pamostas, lai mazinātu ballītē uzņemtā alkohola dehidratējošo un sausinošo iedarbību, novērstu galvassāpes un saglabātu organisma līdzsvaru.

Labākais hidratācijas risinājums

Ne visi elektrolītu dzērieni ir vienādi. Iedvesmojoties no kokosriekstu ūdenī atrodamajiem dabīgajiem elektrolītiem, True Hydration izstrādājis inteliģentu formulu, kas apvieno galvenās minerālvielas ātrai rehidratācijai. Katrs True Hydration atsvaidzinošais malks nodrošinās optimālu nātrija, kālija, magnija un kalcija līdzsvaru organismā, ātri atjaunojot elektrolītu līmeni bez mākslīgām garšām, saldinātājiem un liekām piedevām.

Izmēģiniet hidratācijas brīnumaino efektu

Pievienojiet True Hydration devu lielajai ikrīta ūdens glāzei. Dzerot šo “kokteili” katru rītu, ātri vien redzēsiet šī rituāla pirmos ieguvumus. 



← Vecāks ieraksts Jaunāks ieraksts →

News

RSS
GĒLA NAGU LAKAS BOJĀ NAGUS - PATIESĪBA VAI MĪTS?

GĒLA NAGU LAKAS BOJĀ NAGUS - PATIESĪBA VAI MĪTS?

Autors Urban Green

Pēdējās piecpadsmitgades laikā gēla nagu lakas ir guvušas milzu popularitāti. To ilgtermiņa noturība un nevainojamais izskats ātri vien piesaistīja manikīra cienītājus. Taču šī veiksmes stāsta...

Lasīt vairāk
RIEVOTA NAGU VIRSMA: KAS TO IZRAISA UN KĀ PAR TO RŪPĒTIES

RIEVOTA NAGU VIRSMA: KAS TO IZRAISA UN KĀ PAR TO RŪPĒTIES

Autors Urban Green

Rievota nagu virsma: kas to izraisa un kā par to rūpēties Jūsu nagu virsma nav gluda, bet klāta vertikālām vai horizontālām nelīdzenām rievām? Tas var...

Lasīt vairāk