KOLAGĒNA PRIEKŠROCĪBAS!

KOLAGĒNA PRIEKŠROCĪBAS!

Ievietoja Urban Green

Iespējams, kolagēnu jau esat pamanījuši veikalu plauktos un arī žurnālu lappusēs, bet kāpēc kolagēns rada tik lielu sensāciju labsajūtas pasaulē? To mīl un labi pazīst kosmētikas biznesā, taču ieguvums, ko kolagēns dod veselībai, ir kas vairāk par uzlabotu ādas stāvokli.

Šeit ir viss, kas jums jāzina par kolagēnu, kā arī apkopojums par kolagēna galvenajām priekšrocībām.

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir sinonīms spēkam, stabilitātei un elastībai. Tas ir visbagātākais proteīns organismā un būtiska sastāvdaļa mūsu epidermā un saistaudos – visizplatītākajos orgānos. Uztveriet to kā "līmi", kas satur jūsu ķermeni kopā. Kolagēns, tāpat kā strukturālās sastatnes, uztur visu ķermeni stipru, veselu un dzīvu.

Kāpēc mums vajadzētu lietot kolagēna uztura bagātinātāju?

Kad mēs sasniedzam divdesmit gadu vecumu, kolagēna ražošana diemžēl sāk pakāpeniski samazināties. Kad esam pārkāpuši pāri 35–40 gadu slieksnim, tiek uzskatīts, ka kolagēns samazinās ātrāk, nekā mūsu ķermenis spēj to ražot. Kamēr tas notiek, mēs varam pamanīt izmaiņas savā ķermenī, piemēram, ādas elastības samazināšanos vai vairāk grumbiņu un grumbu. Jūs varat pamanīt, ka nagi kļūst trausli, mati –sausi un plāni, un jums šķiet, ka atgūšanās no traumas vai savainojuma notiek daudz lēnāk nekā agrāk.

Mūsu senči ēda vairāk kolagēna, nekā to darām mūsdienu Rietumu pasaulē. Tas ir nozīmīgi, jo, kamēr mūsu dabiskās kolagēna ražošanas spējas samazinās, arī mūsdienu standarta diēta bieži vien nedod priekšroku iekšējiem orgāniem vai gaļai ar ādu un kauliem, kas nozīmē, ka mēs nesaņemam pietiekami daudz specifisko aminoskābju tikai ar uzturu, kas palīdzētu mums dabiski atjaunot kolagēnu organismā.

Galvenās kolagēna priekšrocības

Kolagēns var palīdzēt izlīdzināt grumbas un stiprināt ādas elastību.

Kolagēna loma ādas kopšanā ir būtiska gan no kosmētiskā, gan funkcionālā viedokļa – tas ne tikai palīdz mums izskatīties lieliski, bet arī aizsargā mūsu ķermeni no ārējās vides ietekmes. Labs piemērs ir salīdzināt savu dermu (iekšējo ādas slāni) ar matraci. Kolagēna krustveida pavedieni darbojas kā atsperes, saglabājot matracim rāmi un formu, un mums – ādas jauneklīgumu.

Viens no visvairāk izpētītajiem ieguvumiem no kolagēna lietošanas ir ādas veselība. Pētījumu rezultāti liecina, ka kolagēna uztura bagātinātāja lietošana uzlabo ādas elastību, palīdz tai labāk noturēt mitrumu un veicina jauna kolagēna veidošanos.

Daudzi cilvēki neapzinās, ka kolagēna pievienošana uzturam var arī palīdzēt samazināt celulīta un striju parādīšanos. Uzlabojot ādas struktūru, mitrumu un elastību, āda izskatās daudz gludāka.

Kolagēns veicina kaulu veselību un ilgmūžību.

Mūsu kaulu veselība ir svarīga mūsu dzīves kvalitātei, tomēr kaulu minerālais blīvums samazinās līdz ar novecošanu, īpaši sievietēm pēc menopauzes. Pētījumi liecina, ka kolagēns var būt efektīvs, ārstējot gan osteoporozi, gan osteoartrītu, ko var izraisīt kolagēna un kaulu masas nolietošanās. Divas no galvenajām kolagēna aminoskābēm – glicīns un prolīns – ir atbildīgas par pretiekaisuma iedarbību uz locītavu sāpēm.

Kolagēns var mazināt locītavu sāpe.

Ikdienas labsajūta var būtiski pasliktināties, ja locītavu sāpes ietekmē spēju vingrot vai pat vienkārši veikt ikdienišķas kustības. Pētījumos ir pierādīts, ka kolagēns var palīdzēt stiprināt saistaudus un mazināt diskomfortu locītavās pēc slodzes. Vingrošana un kolagēna uztura bagātinātāja lietošana ir lieliska kombinācija, kas stiprina un uzlabo muskuļu un locītavu mijiedarbību, tā ir ideāli piemērota sportistiem vai aizņemtiem cilvēkiem, lai izvairītos no nopietnām traumām. Kolagēns spēlē nozīmīgu lomu arī rehabilitācijas procesā. Pētījumi liecina, ka sportisti, kuri lietojuši kolagēna uztura bagātinātāju, ziņo par mazāku diskomfortu ceļgalos.

Kolagēns var palīdzēt gulēt mierīgāk.

Mēs visi apzināmies slikta miega negatīvo ietekmi uz mūsu fizisko un garīgo labsajūtu. Slikts miegs apgrūtina veselīgu ēšanas paradumu ievērošanu un samazina mūsu vēlmi vingrot un kustēties. Kolagēns var jūs nomierināt un veicināt miegu. Nelieli pētījumi liecina, ka, lietojot tikai trīs gramus glicīna (atrodams vienā kolagēna porcijā) pirms gulētiešanas, iespējams panākt miega kvalitātes uzlabošanos. Lai gan ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai pilnībā izprastu kolagēna ietekmi uz mūsu garastāvokli, līdz šim iegūtie rezultāti ir daudzsološi.

Kolagēns ir lielisks proteīna avots

Proteīns jeb olbaltumvielas ir būtiskas organismam – bieži, uzņemot proteīnu, mēs domājam tikai par muskuļu masas audzēšanu, tomēr olbaltumvielas vai aminoskābes sniedz daudz vairāk! Olbaltumvielas ir svarīgas it visā, sākot no neirotransmiteriem mūsu smadzenēs un beidzot ar fermentiem, kas veicina ķīmiskās reakcijas un gremošanu, un antivielām mūsu imūnsistēmā, īsāk sakot, olbaltumvielas ir mūsu ikdienas absolūta nepieciešamība.

Kolagēns ir lielisks papildinājums jebkurai diētai, kas satur dažādus olbaltumvielu avotus. Tā kā ķermenim ir smagi jāstrādā, lai sagremotu olbaltumvielas no tādiem produktiem kā gaļa, dažiem cilvēkiem pēc ēšanas tas var izraisīt nepatīkamus gremošanas simptomus, piemēram, atraugas vai sāpes vēderā. Par laimi, kolagēna uztura bagātinātājs tiek hidrolizēts, kas nozīmē, ka olbaltumvielas tiek sadalītas dažu minūšu laikā pēc ēšanas, atvieglojot gremošanu. Šis hidrolīzes process nozīmē arī to, ka kolagēna peptīdi šķidrumā izšķīst pilnībā un ir neticami viegli lietojami dzērienos. Piemēram, pievienojiet kausiņu kolagēna rīta kafijai, sulai vai smūtijam, vai izmantojiet mūsu maisījumus, kuriem jau ir pievienots kolagēns.

← Vecāks ieraksts Jaunāks ieraksts →

News

RSS
KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

Autors Urban Green

Klasiskajos liellopu izcelsmes kolagēnos garās aminoskābju ķēdes, kas veido polipeptīdus, atrodoties lielajā kolagēna molekulā, galvenokārt sastāv tikai no 5 galvenajām aminoskābēm – glicīna, prolīna, hidroksiprolīna, arginīna un...

Lasīt vairāk
MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

Autors Urban Green

Neatkarīgi no tā, vai esat stingrs vegāns, vai tikai esat ceļā uz augu valsts balstītu diētu, ir daudzi faktori, kurus svarīgi ievērot, lai nodrošinātu, ka jūsu...

Lasīt vairāk