KĀDA IR KOLAGĒNA NOZĪME ORGANISMĀ?

KĀDA IR KOLAGĒNA NOZĪME ORGANISMĀ?

Ievietoja Urban Green

Ebigeila Džeimsa ir godalgota estētiķe, ādas kopšanas un labsajūtas eksperte, rakstniece un pasniedzēja jogā. Jau 20 gadus Ebigeila ir dalījusies ar savām labākajām sejas kopšanas metodēm ar miljoniem cilvēku visā pasaulē gan tiešsaistē, gan Londonas klīnikās. Viņai ir holistisks skatījums uz ādas veselību un skaistumu, apvienojot tehnoloģijas un zinātni ar dabu. Ebigeila ir sarakstījusi virkni rakstus par ādas veselību un skaistumu. Lūk, viņas pirmais raksts “Kāda ir kolagēna nozīme organismā?”

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir vissvarīgākā ādas uzbūves sastāvdaļa. Tas ir proteīns, kas veido 70 % no šīs ādas uzbūves un atrodas dermas zemādas slānī. Lai gan ķermeņa kolagēns tiek pastāvīgi atjaunots, šūnas, kas rada kolagēna šķiedras (fibroblastus), līdz ar vecumu tās kļūst mazāk aktīvas. (Ak, novecošanas prieki!) Kolagēns ir proteīns, kas palīdz ķermenim būt vienam veselumam. Tas var atrasties kaulos, ādā, muskuļos un saistaudos, kā arī ārējā acs ābolā. Tas ir šķiedrains, stingrs, nešķīstošs proteīns. Kolagēns veido apmēram trešdaļu no mūsu ķermeņa olbaltumvielām.

Pārsteidzoši, ka “1. Tipa” kolagēns ir, grams pret gramu, stiprāks par tēraudu! Ļoti spēcīgs un elastīgs (tāpat kā atsperes jūsu jaunajā matracī), kolagēns piešķir ādai tās struktūru. Tomēr, novecojot un un ārējo stresa faktoru ietekmē, piemēram, piesārņojumam un UV stariem, kolagēna ražošana samazinās. Šis kritums ir īpaši straujš pēc menopauzes. Rezultātā pasliktinās ādas stāvoklis, novājinās locītavu skrimšļi un veidojas grumbiņas.

Kolagēns un elastīns darbojas kopā, lai piešķirtu ādai formu un tvirtumu. Tas nodrošina struktūru un stingrību. Elastīns piešķir elastību, lai mēs varētu kustēties un emocionāli izteikties ar mīmiku un žestiem. Tas ir kā domāt par jaunu matraci: pirmo reizi to pērkot, atsperes ir jaukas un stingras. Tomēr, laika gaitā matracis zaudē savu atsperīgumu un stingrumu; tam pietrūkst atbalsta; tas paliek nevienmērīgs un saplacis. Līdzīga parādība notiek arī mūsu ādā, jau sākot no 20 gadu vecuma kolagēna un elastīna ražošana sāk palēnināties.

Daudzi faktori ietekmē kolagēna ražošanas ātrumu un tā efektivitāti. Šeit ir daži no galvenajiem punktiem:

  • Vispārējais novecošanas process:

Novecošanās ir kaut kas tāds, ar ko mēs esam piedzimuši. Zināmā mērā mēs esam ieprogrammēti novecot nemainīgā ātrumā visu mūžu. Temps, ar kādu mūsu kolagēna un elastīna ražošana samazinās, kā arī grumbu, plakstiņu un nokarenu vaigu parādīšanās ātrums, ir mantots no mūsu vecākiem un vecvecākiem. Protams, ir arī ārējie faktori, mūsu dzīvesveids utt., un tie var paātrināt procesu.

25. gados mūsu kolagēna ražošana sāk samazināties, taču uz ādas joprojām nav redzamu novecošanās pazīmju. Sasniedzot 30 gadu vecumu, jūs varat sākt sajust pirmās novecošanas pazīmes. Tās varētu būt, piemēram, smalkas krunciņas ap acīm, jo āda šeit ir plānāka un maigāka nekā citur uz sejas. Ja aktīvi sauļojaties vai smēķējat, abi faktori krasi paātrinās jūsu ādas novecošanos.

30. gados kolagēna ražošana palēninās par aptuveni #nbsp;par 1% katru gadu, tāpēc ap acīm un uz pieres sāk parādīties izteiktas novecošanās pazīmes.

40. gados mēs sākam redzēt lielāku tvirtuma zudumu un izteiktākas līnijas, jo kolagēns turpina samazināties.

50. gados, pēc menopauzes kolagēna ražošana samazinās par aptuveni 30%, mainot ādas tekstūru. Āda kļūst plānāka un caurspīdīgāka, it īpaši, ja esat gaišas ādas tips. Arī kaklam un dekoltē var būt novecošanas pazīmes. Asinsvadi ir lēnāki, samazinot ķermeņa spēju piegādāt dermā skābekli un barības vielas. Tas izskaidro, kāpēc mūsu ādai var trūkt mirdzuma. Dabiskie tauku spilventiņi zem ādas sāk zaudēt apjomu. Āda šķiet plānāka un trauslāka.

  • Stress:

Kad organisms ražo kortizolu, vienu no galvenajiem stresa hormoniem, tas atbrīvo cukurus, kas ir paredzēti, lai nodrošinātu ķermeni ar enerģiju. Tomēr šie cukuri ne tikai izraisa iekaisumu ādā, bet arī kortizols bojā un nojauc kolagēna un elastīna atbalsta tīklu. Kortizols fiziski atšķetina kolagēna šķiedru galus, uzliekot dubultu slogu kolagēna ražošanai. Gadu gaitā, šim procesam notiekot regulāri ādā parādās vairāk līniju un grumbu.

  • Miega trūkums:

Ādas šūnas naktī atjaunojas daudz ātrāk nekā dienas laikā. Šis process sasniedz maksimumu no pulkstens 1:00 līdz 2:00. Nakts sākumā palielinās kolagēna un elastīna ražošana, pateicoties augšanas hormona maksimālajai sekrēcijai. Īsāks miegs nozīmē lēnāku audu reģenerāciju un kolagēna ražošanu, apjoma un tvirtuma zudumu, kā arī paātrinātu ādas biezuma samazināšanos.

  • Cukurs:

Cukurs izraisa atkarību, tāpēc to samazināt uzturā ir ārkārtīgi grūti. Taču, kad darba dienas pēcpusdienā tā vien prasās pēc kāda garduma, vieglāk būs pretoties, kad atgādināsiet sev, ka cukurs ir viens no galvenajiem novecošanas faktoriem. Mirklis uz lūpām ir ne tikai papildus apjoms uz gurniem, bet arī ietekme uz ādas. Jauni pētījumi ir palīdzējuši mums saprast, kāpēc cukurs liek ādai novecot ātrāk. Glikācija ir ķīmiska reakcija organismā, kas notiek starp olbaltumiem un cukuriem. Kolagēna un elastīna proteīni ir ļoti jutīgi pret šo reakciju. Kad tas notiek, tā pati glikoze, kas nodrošina enerģiju mūsu šūnām, reaģē ar olbaltumvielām (piemēram, kolagēnu), kā rezultātā veidojas līnijas un grumbiņas, un āda iegūst bālu, ļenganu izskatu, nevis izskatās tvirta un starojoša, kā vēlaties.

"Kad man rodas kāre pēc šokolādes, es sniedzos pēc Ancient + Brave`s Cacao + Collagen — garšīgs šokolādes maisījums apvienots ar kolagēna peptīdiem, kas labi uzsūcas un baro ādu no iekšpuses. Šokolāde, kas patiešām ir laba Jums un Jūsu ādai! Kolagēns nenoliedzami ir svarīgs mūsu ādas veselībai, un tā veidošanos ietekmē dažādi faktori. Lai pēc iespējas ilgāk justos un izskatītos jauni, ir ļoti svarīgi, apzināties visus šos faktorus, papildinot uzturu ar absorbējamiem hidrolizētiem kolagēna peptīdiem, piemēram, True Collagen, kā arī pārdomātiem ādas kopšanas līdzekļiem un procedūrām," stāsta Ebigeila Džeimsa.

← Vecāks ieraksts Jaunāks ieraksts →

News

RSS
KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

Autors Urban Green

Klasiskajos liellopu izcelsmes kolagēnos garās aminoskābju ķēdes, kas veido polipeptīdus, atrodoties lielajā kolagēna molekulā, galvenokārt sastāv tikai no 5 galvenajām aminoskābēm – glicīna, prolīna, hidroksiprolīna, arginīna un...

Lasīt vairāk
MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

Autors Urban Green

Neatkarīgi no tā, vai esat stingrs vegāns, vai tikai esat ceļā uz augu valsts balstītu diētu, ir daudzi faktori, kurus svarīgi ievērot, lai nodrošinātu, ka jūsu...

Lasīt vairāk